כולנו, בשלב כזה או אחר, זקוקים להסכמים, על מנת להגן על עצמינו מבחינה משפטית ובכלל ליצור ודאות כלשהו בהתקשרויות היותר מורכבות בחיים שלנו.
אם נערוך חיפוש של הסכם לדוגמא, נמצא מאות אלפי הסכמים לדוגמא ברשת, ואכן זה מפתה להעתיק אחד כזה ולחשוב שזה מגן עלינו, אבל זה לא יכול לשמש תחליף להסכם שנערך על ידי עו"ד מומחה בתחומו, עו"ד דיני עבודה, עו"ד דיני חוזים, עו"ד דיני משפחה וכיוצ"ב, למקרה ספציפי.
אז למה לא הסכם לדוגמא?
- אם את/ה לא עו"ד שעוסק/ת בתחום, את/ה לא באמת מבינ/ה מה כתוב שם ואת/ה עשוי/ה להפסיד זמן וכסף בהתנהלות משפטית עתידית.
- יש להתאים את ההסכם למקרה ספציפי והסכם שבלוני אינו יכול לספק את זה.
- אם הגדלת ראש והוספת סעיפים שניסחת בעצמך, או כאלה שהעתקת מהסכמים אחרים יש סיכוי טוב שתהיה סתירה בין הסעיפים בתוך ההסכם. למשל, הסכם עבודה שהגיע לשולחני, שבו סעיף לפיו העובד זכאי להשלמת פיצויי פיטורים במקרה של התפטרות וסעיף נוסף שבו אינו זכאי.
- הסכם שבלוני לא יכלול את כל מה שאת/ה צריך/ה כדי להגן על עצמך מבחינה משפטית.
- תמיד תהיה ליד הסכם לדוגמא פסקת הסרת אחריות מהעורך של ההסכם. זה כבר צריך להדליק נורה אדומה.
- ניסוח משפטי חייב להיות על ידי מי שמבין בזה, אחרת את/ה עשוי/ה למצוא את עצמך מפסיד/ה הרבה כסף. לקוח במשרדי שערך הסכם בעצמו וניסח סעיף (שהוא חשב) שקובע שהוא זכאי לאחוזים מהרווח שהצליחה החברה לייצר כתוצאה מהשירותים שנתן לחברה, נאלץ לוותר על עשרות אלפי שקלים במסגרת פשרה באשר הסעיף לא היה חד משמעי.
- חתימה על הסכם שבלוני כשאינך מכיר/ה את החוקים הרלוונטיים להתקשרות בהסכם עשויה להביא למצב שהתחייבת למשהו שאין לך מושג מה ההשלכות שלו. למשל, עריכת הסכם בין שני אנשים עשויה ליצור שותפות ביניהם והם יהיו מחויבים לאמור בפקודת השותפויות [נוסח חדש], תשל"ה-1975. לדוגמא, שכל שותף נושא בחובותיו של האחר.
- החוקים והפסיקה מתעדכנים כל הזמן. שימוש בהסכם לדוגמא עשוי להביא לחתימה על סעיפים שמנוגדים לחוק או להלכה ולרוקן מתוכן את ההסכמות או גרוע מכך, לגרום לצדדים לנזק כספי. לדוגמא, תיקון 21 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסים – שחרור כספי פיצויים לעובד ואפשרות החזרת פיצויים למעסיק, תוקן ב- 2018. כל הסכם שבלוני שנערך קודם לכן לא יקח בחשבון את התיקון הזה ועשוי לגרום נזק כספי למעסיק.
- חזקה על אדם שהוא קרא והבין את המסמך שעליו הוא חתם. לא תישמע טענה בבתי המשפט בדבר חוסר הבנה או ידיעה, מקום בו אדם חתם על מסמך ולכן, כדאי מאוד לדעת ולהבין את המשמעות המשפטית והמעשית של הוראות ההסכם.
- אם את/ה חושב/ת שיקר לשכור מומחה בתחומו, חכי/ה שתגלי/ה כמה יעלו לך עצות מחובבן.
אין באמור באתר ו/או בתכנים ו/או במאמרים שבו כדי לשמש ייעוץ משפטי או אחר ו/או חוות דעת משפטית או אחרת. השימוש באתר, בתכנים ובשירותים שמציע האתר אינם מהווים תחליף לייעוץ משפטי מקצועי אותו יש לקבל מעורך דין העוסק בתחום.